Home Medewerkers aan het woord
Zink is het mooiste materiaal

‘Zink is het mooiste materiaal!’

27-01-2022

Rinus Groen

Zink wordt al eeuwen veelvuldig toegepast in bouwprojecten. Het is mooi, betrouwbaar, onderhoudsvrij en duurzaam. Bovendien is het honderd procent recyclebaar. De eindeloze toepassingsmogelijkheden maakt van zink een uitstekend bouwmetaal voor innovatieve en architectonische ontwerpen, renovatiewerk en monumentenzorg.

Felsbanen
 “Op dit moment voeren we heel mooi zinkwerk uit”, vertelt Rinus. “Wij zijn uitgenodigd voor een project in Den Haag Kijkduin om het zinkwerk te verzorgen. Het gaat om een voormalig verzorgingshuis, waar 34 appartementen worden gecreëerd. Wij verzorgen de gevelbekleding voor een nieuwe verdieping die boven op het bestaande pand komt. De gevel wordt bekleed met zinken felsbanen. We monteren het zink op de houten skeletbouw en geven het pand daarmee een industriële uitstraling!”

Onderhoudsvrij
Rinus: “Zink is een mooi en betrouwbaar product! Het is waterdicht en het is, zeker wanneer het goed wordt aangebracht, tachtig tot negentig jaar onderhoudsvrij: dat is normaal gesproken langer dan een gebouw bestaat! Ten opzichte van ander plaatmateriaal is het gebrek aan onderhoud het grote voordeel. Er vindt ook geen algengroei plaats op het zink, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van gecoat aluminium of gecoat plaatstaal wel het geval is. Zink is niet goedkoper dan de andere materialen, maar wel wanneer je dit vergelijkt met de levensduur. Het is gewoon een heel mooi materiaal!”

Uniek
“In het geval van bijzondere projecten passen we bepaalde technieken toe”, legt Rinus uit. “Daarvoor gaan onze monteurs naar cursussen. Bij Van Hoften Installatietechniek hebben we specialisten in dienst. Het is een apart en uniek beroep! Je moet je specialiseren en het vraagt wat van je creativiteit. Ik ben vanaf de calculatie bij onze zinkprojecten betrokken. Vervolgens hou ik me bezig met de aansturing: wat, waar en hoe moet het zinkwerk worden uitgevoerd!”

Waterdicht
Rinus: “In sommige gevallen combineren we zinkwerk met ander installatiewerk. Dan maken we de goten, afdekkappen voor de kopgevels en de bekleding dakkapellen. Vroeger kwam zinkwerk vaker voor, maar er zijn nog steeds architecten die graag zink toepassen in hun ontwerpen. Het geeft een geheel eigen uitstraling en de grootste functionaliteit is zeker ook van belang: het is waterdicht!”

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Waar wil jij in excelleren? Bekijk onze vacatures!

Meer weten?
Neem contact met ons op.

0184 67 55 44 info@vanhoftenbv.nl